CloudFlare voordelen en nadelen

 In Danteck IT diensten blog

cloudflare-voordelenVoordelen en nadelen CloudFlare

CloudFlare die als web-security bedrijf begon is ondertussen doorgegroeid als een van de grootste beveiligings – CDN bedrijven van de wereld. Met 100+ datacenter locaties over de wereld kan CloudFlare jouw website een stukken sneller maken! In dit artikel een aantal voor en tegens om te overwegen waarom naar CloudFlare over te stappen.

CloudFlare werkt tussen de website bezoeker en de jouw server. Je kunt CloudFlare als een extra schakel zien. Normaal gesproken wanneer een bezoeker een website opvraagt komt de aanvraag binnen bij de originele server waar de bestanden/database op staat. Met CloudFlare ertussen doet de bezoeker dit bij CloudFlare systemen en CloudFlare klopt weer aan bij de oorspronkelijke server.

Voordelen

  1. Gratis CDN

CloudFlare is een CDN die jouw website kan versnellen. Dit doet CloudFlare door cache bestanden te bewaren op haar systemen die gevestigd zijn op verschillende locaties. De website bestanden staan dan verspreid over 100+ datacenters wereldwijd. Een bezoeker uit een ander land kan daardoor jouw website sneller laden aangezien de (gecached) website bestanden worden aangeleverd via het dichtstbijzijnde datacenter. (deze techniek heet Anycast) Ook past CloudFlare Anycast toe op DNS niveau waardoor jouw DNS van de website een stuk sneller zal functioneren.

2. Betere beveiliging

CloudFlare is oorspronkelijk begonnen met het aanbieden van beveiligingsoplossingen voor de eigenaren van website. Het is ook niet gek dat CloudFlare dit nog steeds aanbiedt. Met CloudFlare verbeter je de beveiliging van de website tegen:

  • Spambots
  • Hacks en exploits
  • Spam networks
  • DOS aanvallen

Het grootste gedeelte van het netwerkverkeer naar je website wordt al uitgefilterd voordat het bij je originele webserver aan komt. Dit doet CloudFlare door haar systemen te monitoren, op basis van requests en posts. Uit die gegevens concludeert Cloudflare dat het een “echte” bezoeker is of een spambot.

Zelf gebruik ik al enige tijd CloudFlare en het valt me op dat er veel meer spam op WordPress wordt geplaatst wanneer CloudFlare niet actief is. Je hebt zelf de controle over de beveiliging niveau die je wilt hanteren.

Cloudflare systeem

3. Automatische SEO verbetering

CloudFlare biedt diverse tools aan waarmee je jouw website automatisch kan optimaliseren door het simpelweg te activeren in haar controle paneel. Denk hierbij niet aan de tekst kant van SEO maar aan de technische kant. Er zijn allerlei tools die CloudFlare automatisch inschakelt om jouw website een betere SEO score te gegeven. Denk hierbij aan het beperken van de grootte van CCS bestanden of Javascript bestanden.

4. Gratis SSL!

Bij CloudFlare krijg je een gratis SSL certificaat, en dat al in het gratis plan. Door het gratis certificaat kun je jouw website optimaal beveiligen en zullen bezoekers een groen slot in de balk zien staan. Het gebruik van SSL is verplicht bij contactformulieren maar ook helpt het een betere SEO score te krijgen.

5. Apps inschakelen

Wanneer jouw website gebruik maakt van CloudFlare is het mogelijk om Apps te activeren. Deze Apps voegen functionaliteit aan jouw website toe zonder dat je je originele website hoeft aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een Analytics code die geïntegreerd moet worden. Door de App Google Analytics in te schakelen voegt CloudFlare automatisch de juiste code toe aan elke pagina. Super handig zonder iets aan te hoeven passen.

Nadelen

1. Cache kan soms leiden tot verwarring

De cache helpt bij het versnellen bij de website. Echter als je aan de website gaat werken kan het tot verwarring leiden. Met CloudFlare en caching actief worden de wijzigingen die je aan de website doorvoert namelijk niet gelijk doorgevoerd. Het kan ook echt verwarrend zijn als je ook aan caching doet op de originele server. Dan heb je twee cache lagen. Gelukkig heeft CloudFlare wel de optie om development mode aan te zetten. Ik heb veel situaties gezien waarin CloudFlare tot grote verwarring heeft gezorgd.

2. Alle data gaat door CloudFlare (privacy)

Doordat de systemen van CloudFlare functioneren als schakel tussen de originele server en de bezoeker gaat alle (web)verkeer ook door de systemen van CloudFlare. CloudFlare weet ook exact welke private key wordt gebruikt bij de SSL verbinding. De CloudFlare privacyvoorwaarden beschrijven dat ze deze data niet onderzoeken. Maar houdt wel in het achterhoofd dat alles dus door CloudFlare heen gaat en dat zij exact kunnen uitzoeken welke informatie er uitgewisseld worden. Daarnaast is CloudFlare gevestigd in Amerika waar de overheid ook inzage mag hebben in ICT systemen.

3. Een extra schakel

Hoewel er een hoop technieken zijn die de snelheid verbeteren van de website voeg CloudFlare toch een extra schakel toe aan het bezoekersplaatje. Dynamische content moet toch echt opgevraagd worden bij de originele server. Een extra schakel in het geheel zorgt toch tot een kleine vertraging.

Samenvatting

Er zijn ongetwijfeld nog vele andere voordelen en nadelen van CloudFlare te verzinnen. Mijn ervaring is dat CloudFlare een goede oplossing is om een basisbeveiliging en optimalisatie voor je website neerlegt. Ik heb diverse website geoptimaliseerd door middel van CloudFlare. Vaak WordPress websites met W3cache + CF module. Het fijne van CloudFlare is zeker voor kleine VPS’en dat het een beveiliging biedt tegen DOS aanvallen. De grote jongens zullen hier andere oplossingen voor hebben, maar met CloudFlare ben je als “kleine” website eigenaar gedekt tegen dit soort aanvallen.

De bovenstaande voordelen en nadelen heb ik gebaseerd op het gratis CloudFlare plan. In de betaalde plannen van CloudFlare zitten nog veel meer voordelen.

Recommended Posts